Mountainbiken met de jeugd: onderhoud en kleding

Nu het weer al enige tijd wat minder warm en droog is merken we bij de jeugd op de zaterdagmiddag dat de technische staat van de mountainbike soms te wensen over laat. Hetzelfde geldt voor de kleding. Dit heeft veel invloed op het plezier en de veiligheid van het mountainbiken. Hieronder staan wat aandachtspunten. Voor de ervaren ouders niets nieuws, maar als je zelf niet fietst of het onderhoud aan de fietsenmaker uitbesteed wel nuttig om door te nemen.

 

Dit heeft veel invloed op het plezier en de veiligheid van het mountainbiken. Hieronder staan wat aandachtspunten. Voor de ervaren ouders niets nieuws, maar als je zelf niet fietst of het onderhoud aan de fietsenmaker uitbesteed wel nuttig om door te nemen.

schleprock

De mountainbike

Het materiaal heeft in de winter veel meer te lijden dan in de zomer, ook hebben kleine technische onvolkomenheden bij kou en nattigheid grotere gevolgen. Veel onderdelen zoals lagers, kabels, ketting en tandwielen werken goed zolang ze schoon zijn en er vet of olie aanwezig is. In de winter komt er makkelijk vocht en vuil bij, waardoor het zwaar gaat draaien, of zelfs helemaal niet meer goed werkt. Let wel op, teveel olie of vet trekt het vuil aan, waardoor het er niet beter op wordt. Maak na het schoonmaken en in-oliën regelmatig een testrondje om te controleren of alles nog goed werkt.

Remmen: let er op dat de bediening soepel gaat en dat de remblokjes voldoende dikte hebben. Zorg er voor dat kleine kinderhanden goed bij de remhendel kunnen, hiervoor is meestal een stelschroef aanwezig.

Ketting en tandwielen: moeten altijd schoon zijn, de ketting voorzien van zo weinig mogelijk olie. Er is speciale olie voor natte omstandigheden. Kijk regelmatig of ketting en tandwielen niet versleten zijn. Let ook op de afstelling van de derailleur, zodat de ketting netjes over de tandwielen loopt en niet van de tandwielen af kan lopen.

Kabels: als het schakelen en remmen niet soepel gaat ligt dit vaak aan de bedieningskabels. Vocht en vuil komen gemakkelijk binnen op plaatsen waar de binnenkabel uit de buitenkabel komt. Het zijn relatief goedkope onderdelen, vervang ze als ze niet soepel lopen.

 

 

Sponsoren

sponsoren-feb2019

Kalender

 

  • zo 15 december - Holtinger schaapskudde tocht.
  • za 28 december -...

Facebook Stream

Wielerbonden

knwu ntfu